torstai 25. kesäkuuta 2015

IITTALA

Väittäisin, että Iittalan / Hackmanin / Arabian astiat ovat aika monen suomalaiskodin kattauksen ja somistuksen peruskiviä. Ja jos nyt ei aivan peruskiviä, niin melkein jokaisesta huushollista löytynee jotain.

Nykyäänhän Iittala, Hackman ja Arabia kuuluvat muutamien muiden brändien kanssa  kansainvälisteen Fiskars-konserniin. Kansainvälistymisen ja tuotannon tehostamisen myötä näiden alkujaan kotimaisten brändien tuotteiden valmistusta on siirretty halvempiin maihin. Se tietysti surettaa minua. Pyrin suosimaan suomalaista aina kun se on mahdollista, eikä vie minua konkurssiin. Olen iloinen, että esimerkiksi  Iittalan Kastehelmi-sarjan astioiden valmistus on pääosin yhä Suomessa. Lahjaksi ja viemisiksi ulkomaille ostan yleensä aina jonkun pienen Suomessa valmistetun tuotteen. Viimeksi Saksaan vein tuliaisiksi tämän:

Pieni aaltomalja. Sopiva esimerkiksi pikkunaposteltaville tai Tapas-iltoihin.
Iittalan lasitehdas perustettiin vuonna 1881 Iittalan kylään. Iso osa Iiittalan tuotteista valmistetaan Suomessa, esimerkiksi kaikki Aalto-maljakot ja taidelasi kuten Birds by Toikka -linnut ja Claritas-kokoelma, sekä muun muassa Tapio-lasit, Kartio- ja Aino Aalto -lasit, Kivi- kynttilälyhdyt, Mariskoolit, Vitriini-sarjan lasiosat sekä suurin osa niistä Kastehelmi-sarjan tuotteista. Helsingin keramiikkatehtaalla valmistetaan lautasia ja vateja. Iittalalle on työskennellyt lukematon määrä suomalaisia ja ulkomaalaisia ikonisia muotoilijoita Kaj Franckista ja Alvar Aallosta Timo Srpanevaan ja Harri Koskiseen. (lähde: https://www.iittala.fi)

Iittalan astiat palvelemassa jonkun viikonloppuaamun brunssilaisia.

Hackman-brändin historia taas alkaa vuodesta 1790, jolloin Bremenistä Viipurin hansakaupunkiin tullut Johan Friedrich Hackman sai oikeudet perustaa oman kauppahuoneen. Hän hankki 1800-luvun alussa Itä-Suomesta, Sorsakoskelta, teollisuustontin, johon kuului saha, mylly ja tiilitehdas. Aterimia Hackman kuitenkin valmisti pienellä paikkakunnalla Viipurin lähistöllä vuodesta 1876 lähtien. 1890-luvun alussa Hackmanin koko aterintuotanto siirrettiin Sorsakoskelle. Nykyään pääosa Hackmanin keitto- ja paistoastioista valmistetaan Sorsakosken keitto- ja paistoastiatehtaalla Leppävirralla. Sorsakosken tehdas on erikoistunut pinnoitettujen ja pinnoittamattomien teräsastioiden valmistukseen. Siellä valmistetaan esim. kaikki Kovanaama-, Matador-, Rotisser-, Classic- ja Aina-sarjojen tuotteet. Aterinvalmistusta Suomessa ei ole, vaan kaikki Hackmanin aterimet valmistetaan Euroopassa ja Aasiassa. (lähde: http://www.hackman.fi/)
Kuva: http://www.hackman.fi/Tuotteet/Pannut-ja-kattilat

Arabian posliinitehtaassa Helsingissä aloitettiin tuotanto vuoden 1874 lokakuussa. Suomen oma keramiikantuotanto oli tuolloin vielä vähäistä, mutta kysyntä oli voimakkaassa kasvussa taloudellisen nousukauden vuoksi. Arabian tehtaalle saatiin ammattitaitoista työväkea Ruotsista, mutta lisävoimia onnistuttiin värväämään myös muista kotimaisista keramiikkatehtaista. Arabian tuotteita valmistetaan nykyään  Helsingin keramiikkatehtaalla. Helsingin tehtaan tuotantoon kuuluu esim. Arabian Runo-, Paratiisi-, Arctica-, Lumi- ja KoKo- sarjojen lautasia sekä osa Muumi-tuotteista. Arabian tuotteita valmistetaan myös Aasiasta, mistä tulee esim. osa kupeista, mukeista, tarjoiluosista ja kaatimista sekä osa Muumi-tuotteista. (lähde: http://www.arabia.fi/)

Arabian Paratiisi-sarjan ruokalautanen.

Mutta syy, miksi niin uppouduin tähän Iiittala-Fiskars teemaan on tietenkin...

Iittalan ale!

Keräsin tähän nyt vähän niitä tuotteita, mitä aion vakavasti harkita tuolta alesta hankkivani. Minusta on todella tullut aikamoinen harkitsija ostosten suhteen, joten voi olla, että jäävät haaveasteelle, mutta haaveilu on elämän suola!
Minulla ei ole minkäänlaista esiliinaa ja aina leipoessa ja ruokaa laittaessa on vaatteet juuri sen valmistettavan annoksen raaka-aineissa. Olen lämmennyt hitaasti mutta varmasti Sarjaton-tuotteille ja koska viiden euron hinta essusta ei ole todellakaan paha, taidan oikesti tämän itselleni tänään hakea.

Minulla on mökillä ainoastaan yksi Ikean halpis-paistinpannu ja koska on aika varmaa, että pinnoitus lähtee siitä jossain vaiheessa, olisi tällainen laadukas paistoastia aika must-valinta sinne jemmaan. (23,94,-)

Olen aina pitänyt näistä Runo-sarjan astioista, mutta en ole koskaan tullut hommanneeksi, koska astioita on jo niin monesta sarjasta. Kuitenkin yksi tällainen voisi toimia hyvin tarjoiluastiana ja sopii niin valkoisten Teemojen kuin Paratiisinkin kanssa. (22,-)

Jostain syystä (niin mistäköhän syystä) menin vannottamaan itselleni, etten enää hanki yhtään mitään kynttiläjuttuja. Tämä Allas on minua aina puhutellut ja tuollainen valurautaisuus olisi kyllä ihan omiaan mökille. Tarvitseehan sitä nähdä eteensä kun syksymmällä yön pimeydessä tallustellaan huussille, vai mitä? (15,-)

Ja kaiken kukkuraksi Cittarissa on kesäkuun Osta heti -"keräily"etuna (ei siis tarvitse keräillä mitään) jo kauan himoitsemani Kastehelmi -kakkuvati. Tämän käyn ehdottomasti tänään hakemassa ja kun otan vielä mansikat matkaan, niin ei muuta kun kesän ensimmäistä mansikkakakkua työstämään!

Mitä sinä valitsisit Iittalan alesta?

Ei kommentteja: